Escenaris d’Entrada
Divendres, 22 de juliol de l 2011/ Regió 7
Festival Gong
Campanes que Curen
Mark Pulido fará un recital amb un instrument místic únic a Europa Damiá Vicens/Manresa

Una de les propostes més sorprenents que ofereix aquest cap de setmana el Festival Gong és la que presenta Mark Pulido. Amb unes campanes russes d’altes frequencies vibratòries, Pulido s’estrenarà a la Terrassa del Gong (Montserrat) amb una actuació plena de sons ancestrals que, segons el se autor, esdevenen terapèutics i curatius.

Pulido (29 anys), de Terrassa, va viatjar fa temps a l’Índia, on va entrar en contacte amb aquest curiós instrument. Després de seguir el fil i abocar-se al destí, va aconseguir contactar amb el seu inventor, el rus Alexander Zhikharev, únic constructor al món de biles (aixi és com s’anomenen les planxes de metall). Davant l’interès de Pulido, Zhikharev va viatjar expressament a Catalunya per fer-li unes campanes a mida i més grans (cada una pot pesar 35 quilos). D’aquesta manera, Pulido s’há convertit en la primera persona a Europa que disposa d’aquest instrument.

L’intèrpret afirma que la finalitat de les biles és la sanació, i que el mestre rus ha curat diverses malalties, tant fisiques (càncers) com mentals. Amb tot, Pulido destaca que es tracta d’una cosa seriosa i que l’instrument ha d’estar perfectament afinat. Així, les campanes (cada una de les quals té cinc notes) desprenen infrasons i ultrasons que aporten ones de curació. Pulido diu que les biles ruses “son l’instrument amb més harmònics i vibracions que he conegut mai” i, gràcies a això, tenen propietats curatives.

A banda dels dos concerts que oferirà dissabte i diumenge (23:00h), Pulido també intervindrà en
la inauguració del Gong, un Festival que enguany arriba a la sisena ediciò i que aposta per donar portagonisme a diversos instruments mìstics i ancestrals en un entorn màgic (coves del Salnitre). L’acte inaugural (demà, a les 19:30) consistirà en un diàleg de campanes entre la Terrassa del Gong- amb les biles de Pulido – i el campanar de Collbató, on hi haurà el campaner Català Pere Giné.

El director del Gong, Albert Blancafort, destaca que el festival ofereix una música “molt natural, sense amplificar”, i que enguany, malgrat la crisi, s’ha pogut matenir el nivell amb una “proposta artística original”.

Mark Pulido ha estat el primer europeu de disposar d’un joc

autèntic de biles, fabricat pel seu inventor, el rus Zhikharev