L’església de Santa Maria de Cadaqués serà l’escenari d’un concert de campanes planes d’alta vibració o biles, l’únic instrument d’aquestes característiques que hi ha a Europa.

Les campanes planes son un instrument de nova creació descobert l’any 1988 a Rússia. El seu inventor i luthier és Alexander Zhikharev, que ha fabricat un joc de 58 campanes. Les propietats de les biles entre les que destaquen la producció de sons binaurals, de gran capacitat terapèutica, i la seva potència sonora plena d’har-mònies i vibracions, tant en espais tancats com a l’aire lliure, permeten fer concerts molt especials sense amplificar i es considera que eleven anímicament a l’oient. Les biles tenen una gran durada del so, és indiferent a quina distància s’escoltin, ja que els seus efectes són altament positius.

A cadascuna de les campanes, des de la seva fabricació, hi ha incorporats en el seu interior quatre o cinc son harmonicament entrellaçats entre sí. I tocant-les una vegada es suficient per crear harmonia al seu voltant. Les més grans emeten infrasons i ultrasons, sons que estan per sota i per sobre de la intensitat mínima que ha de tenir un so per ser percebut per l’oïda humana. Tot i això, igualment es reben i són considerades les freqüències més beneficio-ses pel cos i la ment.

Experiència personal
Aquesta experiència sonora anirà a càrrec del músic i llicenciat en Belles Arts, Mark Pulido (1982). Amb 19 anys, després de patir un accident de cotxe, va tenir una experiència en el seu propi cos del efecte sanador del so del Didgeridoo, un instrument de vent dels aborigens australians.

Aquest fet, li va obrir l’interès per aquest tipus d’instruments i el va portar a buscar instruments de noves sonoritats amb capacitats sanadores. L’any 2004, va viatjar a Suïssa on va descobrir el Hang, un instrument de percurssió melódica, i cuatre anys més tard, va viure vuit mesos a l’Índia, lloc on va descobrir les biles o campanes planes d’altes freqüències vibratories, que el lutier Alexander Zhik-harev havia donat a la comunitat india d’Auroville.

Després de buscar infructuosament durant dos anys al creador d’aquest instrument i quan estava a punt de desistir del projecte, va coincidir, per casualitat, a Barcelona amb una noia russa que seria la peça clau per fer realitat la construcció d’aquest instrument, per part de Zhikharev, per a ell.