LA SAL DE LA VIDA > Les Coves de Salnitre de Collbatò s’han convertit, durant el cap de setmana, en un spai on les ánimes s’han pogut alimentar d’un aliment sagrat: la música. El public a tornat a respondre a la sisena edició del Festival Gong, una reeixida iniciativa que apost per recuperar instruments arcaics, alhora que presenta noves sonoritats, en un entorn natural d’acustica excepcional.

 

Collbatò torna la música al seu origen

Les Coves de Salnitre s’han omplert per escoltar concerts sense amplificadors amb instruments ancestrals

 

Crònica

Damiá Vicens/Collbató

 

La música es tan antiga com éssers humans. Els nostres avantpassats, que anaven de caverna en caverna, no podien carregar gaires estris, però “arqueologia moderna ha demonstrat que, a mes de les pocs coses que necessitaven per menjar, a l’equipatge sempre hi havia un instrument musical, normalment un tambor”, narra el escriptor Paulo Coelho a La Bruixa de Portobello. El segle XXI, però, potser es el moment tràgic d’aquest art, ja que les idees musicals – l’ànima de la música – ja no apareix enlloc. Actualment, la majoria de música ha deixat de ser un art per esdevenir una tècnica i una ciència, i arriba a la seva extinció. Malgrat tot, hi ha festivals, encara, que aposten per tornar a l’arrel, al so natural sense amplificadors, a l’instrument ancestral, espiritual i universal, a la puresa perduda. El Gong, que s’ha celebrat aquest cap de setmana, amb gran afluència de públic, a les coves de Salnitre de Collbató, n’ès un exemple: dos dies de concerts dedicats als sons mitics i vells, amb instruments tan arcaics, com la lira, l’arpa o les campanes.

Mark Pulido, un nói unic de Terrassa que va mostrar unes noves campanes vinguts de l’est, les biles. Malgrat la marinada, el públic va poder rebre les intenses vibracions magiques, harmoniques i sanadores que desprenien els metalls que Pulido acariciava, aconseguint, con un gran alquimista, canviar la veu del vent per una cançó. Els sons de les Biles transformen les quimics de los cossos presents, per aixó alguns dels assistents van optar per la meditació. Pulido va saber demonstrar que la música es la perfecció de l’ànima o la idea de la poesia. Un cop finalizat el concert, silencí i quietud i nit van ser l’univers.

… La clausura del Festival es previst que anès a càrrec, un altre cop, de Mark Pulido.